Transfers/ overschuiven

Hulpmiddelen voor transfers/overschuiven van/naar een rolstoel: planken, benen tillen en transfers vergemakkelijken
Zelfbedachte oplossingen die ik gebruikt heb of nog gebruik

Transferplanken

Overschuiven van rolstoel naar bed of naar een autostoel (DIY)


Ruim 25 jaar gebruikte ik transferplanken voor in en uit bed, in en uit de auto, op en af de scootmobiel, etc.

Zelfgemaakte schuifplanken: goedkoop, veilig, handig en licht in gewicht (DIY)


Foto met 4 transferplanken:

Alle planken hebben een ijzeren pen aan de onderkant die ik in het buisje van mijn rolstoel kan stoppen. De pen vergrendelt de plank aan mijn rolstoel, waardoor deze niet kan wegglijden bij de transfer. Deze ijzeren pennen zijn een slimme, maar vooral veilige oplossing. En de plank hoeft zo ook maar een klein stukje op de zitting van de rolstoel te liggen.

De linkse is voor transfers in/ uit bed (linkerzijde rolstoel).

De tweede is voor transfers in/ uit de auto (rechterzijde rolstoel).

De rechtse twee kan ik zowel links als rechts op mijn rolstoel gebruiken, en zijn voor op vakantie. De tweede van rechts kan verlengd worden om grotere afstanden te kunnen overbruggen, maar past nog wel in een koffer.

Transfer traplift beneden

Hoe kun je veilig overschuiven van rolstoel naar traplift (DIY)


Aan de trap had ik een touwtje bevestigd met een wit staafje dat ik in de buis van mijn rolstoel kon stoppen. Daardoor kon de rolstoel niet weglopen bij de transfer.

Een hoogteverschil overbruggen bij een transfer (DIY)


Omdat de trapliftzitting hoger was dan mijn rolstoel, gebruikte ik een piepschuim blok met badstof eromheen om me af te zetten op de rolstoel. Door het badstof schoof het blok niet weg. Zo kon ik het hoogteverschil overwinnen. Zonder het blok lukte het me niet. Een simpele, doeltreffende oplossing dus en ook nog goedkoop.
Deze truc kan natuurlijk ook voor andere transfers gebruikt worden.
Ik gebruikte eenzelfde blok om uit bed op de rolstoel te schuiven, omdat bij het afzetten op het matras het matras inzakt.

Als ik op de traplift zat, gespte ik me vast met twee stukken riem die ik aan de armleuningen bevestigd had. Mijn linkerbeen tilde ik met een touwtje op, anders kreeg ik mijn voet niet omhoog.

Transfer traplift boven

Veilig overschuiven van traplift naar trippelstoel


Boven had ik een trippelstoel die omhoog en omlaag kon. Zodat ik deze op dezelfde zithoogte kon brengen als de traplift.
Aan de rechterarmleuning van de trippelstoel had ik een stuk riem bevestigd, die ik vast kon gespen aan het stuk riem van de linkerarmleuning van de traplift. Daardoor kon de trippelstoel niet weglopen bij de transfer.

Over het remhandvat van de trippelstoel had ik een stuk pvc-buis gestoken. Daardoor kan ik de rem veel gemakkelijker bedienen. En zo kon ook het vel van mijn vingers niet tussen de in elkaar schuivende telescopische delen van het originele handvat komen.

Op de foto staat verder een klein plastic zakje dat heel vaak mee naar boven en beneden ging om kleine spullen in te vervoeren die naar boven of beneden moesten.

Verder zie je op de foto een rvs-plaatje bij de overgang van de gang naar de kamer. Bij de drie kamers op de eerste verdieping zijn de drempels die er zaten allemaal vervangen door een dergelijke rvs-plaat. Daar gaan de wielen van de trippelstoel makkelijk overheen.

Transfer scootmobiel naar rolstoel

Voorkomen dat je rolstoel wegloopt als je overschuift van je scootmobiel (DIY)


Aan mijn scootmobiel had ik een touwtje met een busje eraan bevestigd. Door het busje vast te haken aan een voetsteun-pen van mijn rolstoel, voorkwam ik dat mijn rolstoel wegreed als ik terugschoof naar mijn rolstoel.

Ik had een klein model scootmobiel waarvan de zitting door wat ideeën van mij op gelijke zithoogte was gebracht dan mijn rolstoel.

Voor mijn volgende rolstoel moest ik iets anders bedenken (DIY)


Voor mijn volgende rolstoel maakte ik weer een ander vastzetsysteem voor een veilige transfer.

Op de eerste foto zie je het oude en het nieuwe systeem. Een tijd gebruikte ik namelijk beide rolstoelen.

Scootmobiel: voeten tillen en verplaatsen

Hulpmiddel om mijn voeten/benen te kunnen verzetten (DIY)


Voor het optillen van mijn voeten van de grond naar het voetendeel, gebruikte ik een riempje zoals bij de transfer naar de traplift.

Voor het verzetten van mijn voeten over het voetendeel van de scootmobiel, gebruikte ik een haak. Ik haakte hem vast onder aan mijn broekspijp en dan kon ik wel mijn voet verzetten naar links of rechts.

Later maakte ik nog een betere haak die ik met twee handen kon vastpakken. (Zie tweede foto)

Transfers vergemakkelijken

Hoe kun je overschuiven/transfers makkelijker maken


Op gelijke hoogte brengen
De poten van een tuinstoel had ik langer gemaakt met balkjes die in de poten pasten, zo kwam het zitvlak op gelijke hoogte van mijn rolstoel. Het witte touwtje haakte ik aan de onderste haak waar de voetsteun van mijn rolstoel aan bevestigd werd, opdat de rolstoel niet wegreed bij de transfer.
Mijn bed heb ik ook met balkjes verhoogd, zodat het dezelfde hoogte als mijn rolstoel had.
Een bank had ik ook verhoogd, met twee balkjes onder de vier poten geschroefd.

Van hoog naar laag
Van hoog naar laag schuift makkelijker dan andersom.
Daarom had ik op de parkeerplek van mijn scootmobiel een plaat op de vloer liggen. Ik reed er achteruit op. Met de achterwielen op de plaat schoof ik naar de rolstoel (hoog naar laag). Dan reed ik de scootmobiel een beetje naar voren en de achterwielen waren weer van de plaat af. Dan was op de scootmobiel schuiven makkelijker (weer hoog naar laag). Een simpele oplossing voor een probleem waar ik lang over had nagedacht.
Mijn wc kan elektrisch omlaag en omhoog. Dus daarmee kon ik ook steeds van hoog naar laag schuiven.

Minder weerstand
Hoe gladder de transferplank hoe beter.
Wat ik de laatste paar jaar als extra gebruikte was een ‘tijdschrifthoes’ van heel glad en dun plastic wat een beetje ritselt. De korte zijden had ik beiden van de hoes geknipt. Ik had zo een soort plastic ‘buis’, die duwde ik een beetje tussen mijn billen en de plank aan de zijde waar ik naar toe wilde. Tijdens de transfer rolde het zakje dan onder mijn achterwerk door over de plank.