Slaap- en badkamer

Oplossingen voor: slapen, douchen, plassen en aankleden
Zelfbedachte oplossingen die ik gebruikt heb of nog gebruik

Bed-aanpassingen

Zelf rechtop kunnen gaan zitten in bed


Het standaard mechanisme om mijn hoofdeinde omhoog te doen, is door mijn broer veranderd, waardoor het boveneind nu bijna haaks omhoog kan. Het voeteneind gaat niet meer naar boven. Hierdoor kon ik zelf rechtop gaan zitten en daarna overschuiven naar de rolstoel.
Het witte touw zorgt ervoor dat het hoofdeind van het bed niet te ver doorslaat (dubbelklapt) en weer naar beneden getrokken wordt.

De piepschuim balk met blauw badstof omhuld, dient ervoor om mijn voeten tegen af te kunnen zetten bij het recht gaan zitten. Bijkomend voordeel van dit blok is, dat ik mijn voeten makkelijker kan verleggen onder de dekens. Het blok houdt het dekbed wat omhoog.

Onder het bed liggen witte balkjes, waardoor de bovenzijde van het matras even hoog is als mijn rolstoel. Dat maakt de transfer makkelijker.

Makkelijker kunnen draaien in bed (DIY)


Sinds 2021 gebruiken we hoeslakens waar een kennis een gladde satijnen stof op heeft genaaid voor mij. Daarop ligt een glijdoek voor onder mijn heupen om gemakkelijker te kunnen schuiven/draaien in bed. Bij het draaien helpt mijn vrouw me al jaren, en zo gaat dat makkelijker.

In de winter gebruik ik een elektrisch deken met timer, waarvan het hoofd- en voeteinde apart instelbaar zijn.

Accessoires bij de wc

Makkelijker kunnen overschuiven en douchen op de wc (DIY)


Om een transfer minder te hebben, werd ik een tijd op de wc gedoucht. Het witte houten frame staat los op de armbeugel.
De doucheslang had ik langer gemaakt door twee doucheslangen aan elkaar te koppelen.

De armbeugel rechts op de foto is 10 cm korter dan de andere. Door deze in te korten, zat deze niet meer in de weg bij de zijwaartse transfer op en af de wc vanaf de rolstoel. Zo kond de beugel wel omlaag blijven voor mijn veiligheid bij het overschuiven.

Toilet en urinaal met ring

Hoe ik momenteel naar het toilet ga


Deze toilet- doucherolstoel gebruik ik momenteel. Deze kan achteruit over de wc gereden.

Voor het plassen gebruik ik een urinaal met een ring eraan die met een tie-wrap op de juiste plaats is vastgezet. De ring kan ik met weinig kracht makkelijk vasthouden, dan glijdt de urinaal niet uit mijn handen.

Diverse jaren gebruikte ik ook lege wasmiddelflessen als urinaal. Handig die afsluitbare dop en handvat aan de fles. En niemand ziet wat erin zit.

Broek-/rok ophouder bij op gaan staan

Hoe voorkom je dat je broek afzakt als je opstaat van het toilet (DIY)


Erg gemakkelijk! Dit had ik jaren eerder moeten bedenken.
Als ik op de wc zat, deed ik voor het ‘opstaan’ het keycord (sleutelkoord) om mijn hals en bevestigde ik hem aan mijn broek (knoop of lus). Bij het gaan staan kon de broek niet ver naar beneden zakken en was gemakkelijk op te trekken. Bij het gaan staan hielp de hoog-laag-wc me. Ik kon de beugels vasthouden en hoefde bij het ‘opstaan’ niet op het afzakken van mijn broek te letten. De lengte van het keycord was wat langer gemaakt met een touwtje en paste zo bij mijn lichaamslengte.
Ook te gebruiken op andere momenten dat je een broek of rok aantrekt. Goedkoop, simpel en erg effectief.

Schoenen, broek en sokken uit

Hoe kan ik mijn schoenen en sokken uitdoen


Deze kunststof IKEA-schoenlepel gebruikte ik als hulp om mijn schoenen, broek en sokken omlaag/uit te duwen over mijn voeten.

De zwarte dop heb ik erop geschroefd om sokken makkelijker uit te kunnen duwen.

Als je hem omdraait, kun je er ook gemakkelijk schoenen, sokken en broek mee van de grond oprapen.

Jas aantrekken

Hoe trek je een jas aan zittend in een rolstoel


Een jas aantrekken lukt me niet zonder hulp.
Met een touwtje ging het wel, maar niet makkelijk en snel.
Volgorde: rechterarm in mouw; touwtje vastgespen aan rits; touwtje over mijn hoofd gooien; trekken aan het touwtje tot de jas achter mijn rug door is; linkerarm in mouw; touwtje losmaken en opbergen in jaszak, dan is hij altijd binnen handbereik.
Ik gebruikte meestal maar twee jassen. In beide zat zo'n touwtje.
Dit werkt wellicht ook voor mensen die maar een arm kunnen gebruiken.

Zoals je kunt zien zit aan de rits een ‘zipper puller’. Die gebruik ik bij al mijn jasritsen en sinds 2021 ook bij ritsen van broeken.