Zelfbedachte hulpmiddelen
in verband met mijn handicap

Inleiding

Mede door een spierziekte kan ik sinds 1995 niet meer lopen en zit dus in een rolstoel. Daardoor ‘liep’ ik tegen problemen aan en begon ik oplossingen te bedenken om het leven gemakkelijker voor me te maken. Wie niet sterk is moet slim zijn … en hulpmiddelen bedenken.

Hieronder staan verkleinde foto’s van hulpmiddelen die ik in de afgelopen jaren bedacht en gemaakt heb, met een toelichting. Veel daarvan is gemaakt met materiaal dat ik had liggen. De foto’s kun je ook in groot formaat downloaden, als je hier klikt.
Een aantal van de zaken die hieronder staan, gebruik ik niet meer omdat ik bijvoorbeeld niet meer boven kom. Ik heb ze er toch op laten staan, omdat ze voor anderen behulpzaam kunnen zijn.

In en rond ons huis zijn veel dingen op een voor mij gemakkelijke hoogte geplaatst.
Toen ik in de rolstoel kwam te zitten, hebben we de inhoud van de keukenkasten zo verplaatst dat veelgebruikte voorwerpen (bijv. ontbijtspullen) op een hoogte staan waar ik bij kan; zo ook in de klerenkast, woonkamer, etc. … Verder hebben we toen ook meubels en andere dingen verplaatst, opdat ik met de rolstoel overal goed bij kan.
Buiten staan ook de konijnenkooi en het vogelvoederhuisje op een goede hoogte voor mij.


Rolstoelaanpassingen


Op mijn eerste twee rolstoelen zat op de rolstoel links- en rechtsvoor al een buisje gemonteerd voor de bevestiging van de armleuningen. Deze buisjes ben ik intensief gaan gebruiken. Bij mijn huidige rolstoel ontbraken de buisjes, en daarom heb ik er links en rechts een opgeschroefd, waarbij ik gebruikgemaakt heb van gaten die al in de rolstoel zaten.
Verder heb ik met een houten plaat onder het polypress zitkussen het zitcomfort verbeterd. Deze zit normaal onderin de hoes en zie je dus niet. De vulling van mijn zitkussen bestaat uit twee delen. Het voorste deel is van hard polypress voor makkelijker schuiven/transfers. De achterste 20 cm zijn van dikker en zachter schuim, voor zachter zitten.
Voor een betere ondersteuning van mijn rug, gebruik ik een zelfgemaakte lendesteun. Verder heb ik een gordel toegevoegd om niet voorover uit de rolstoel te vallen als een voorwiel ergens tegen vastloopt.


Transfers/overschuiven

Transferplanken


Ik gebruik diverse transferplanken; voor in en uit bed, in en uit de auto, op en af de scootmobiel. Wat ze gemeen hebben is een pen aan de onderkant die ik in het buisje van mijn rolstoel kan stoppen. De pen vergrendelt de plank aan mijn rolstoel, waardoor deze niet kan verschuiven bij de transfer.
Foto met 4 planken: Met de linkse schuif ik naar links in bed. Met de tweede naar rechts in de auto. De rechtse twee kan ik zowel links als rechts gebruiken, en neem ik mee op vakantie. De tweede van rechts kan verlengd worden.
Voor onze vorige auto had ik ook nog een plankje om van de linker naar de rechter voorstoel te kunnen schuiven (staat niet op de foto).


Transfer traplift beneden


Aan de trap heb ik een touwtje bevestigd met een wit staafje dat ik in de buis kan stoppen waardoor de rolstoel niet weg kan lopen bij de transfer. Het staafje gaat er gemakkelijk in en uit.

Omdat de traplift wat hoger is dan mijn rolstoel, gebruik ik een piepschuim blok met badstof eromheen (badstof schuift niet zo) om me af te zetten op de rolstoel. Zo kan ik het hoogteverschil overwinnen, zonder het blok lukt het me niet. Deze truc kan natuurlijk ook voor andere transfers gebruikt worden. Ik gebruik hem ook om uit bed op de rolstoel te schuiven, omdat bij het afzetten op het matras het matras indeukt.

Als ik op de traplift zit, gesp ik me vast met twee stukken riem die ik aan de armleuningen bevestigd heb.
Mijn linkerbeen til ik met een touwtje op, zonder lukt me niet. Bij de transfer naar de scooter gebruik ik daar een riempje voor.

Op de trap zie je een oranje Robijnfles die ik als urinaal gebruikte. Ik heb op meerdere plaatsen standaard een urinaal liggen/staan. Omdat deze soort Robijnflessen niet meer te koop zijn, gebruik ik nu ook drinkflessen met een brede opening en schroefdop als urinaal.


Transfer traplift boven

Boven heb ik een trippelstoel die omhoog en omlaag kan. Aan de rechterarmleuning van de trippelstoel heb ik een stuk riem bevestigd die ik vast kan gespen aan het stuk riem van de linkerarmleuning van de traplift, daardoor kan de trippelstoel niet weglopen bij de transfer.

Over het remhandvat van de trippelstoel heb ik een stuk pvc-buis gestoken. Daardoor kan ik de rem veel gemakkelijker bedienen, omdat het handvat zo langer is. En zo kan ook het vel van mijn vingers niet tussen de in elkaar schuivende telescopische delen van het originele handvat komen. Op de foto staat verder een klein plastic zakje dat heel vaak mee naar boven en beneden gaat om kleine spullen in te vervoeren die naar boven of beneden moeten.

Verder zie je op de foto een rvs-plaatje als ‘drempel’ van de gang naar de kamer. Bij de drie kamers op de eerste verdieping zijn de drempels die er zaten allemaal vervangen door een dergelijke rvs-plaat. Daar gaan de wielen van de trippelstoel makkelijk overheen.

Transfers scootmobiel

Voor het optillen en verzetten van mijn been gebruik ik soms deze haak. Ik haak hem vast onder aan mijn broekspijp en dan kan ik wel mijn been verzetten.
Het vasthaken van het touwtje met busje aan mijn rolstoel, voorkomt dat mijn rolstoel weg kan rijden als ik terugschuif naar mijn rolstoel.


Bedaanpassingen


Het standaard Auping mechanisme om mijn hoofdeinde omhoog te doen heb ik samen met mijn broer veranderd, waardoor het boveneind nu tot haaks omhoog kan. Het ondereind gaat niet meer naar boven.
Dit deden we in 2002, maar ik had dit 7 jaar eerder moeten bedenken. Nu kan ik als ik opsta zelf rechtop gaan zitten om daarna over te kunnen schuiven naar de rolstoel. Eerst ging het hoofdeinde wel omhoog maar niet ver genoeg en had ik hulp nodig om recht te gaan zitten.
Het witte touw zorgt ervoor dat het boveneind van het bed niet te ver door gaat (dubbel klapt) en weer naar beneden getrokken wordt.

Verder heb ik wit geverfde balkjes onder het bed liggen waardoor de bovenzijde van de matras even hoog is als mijn rolstoel. En een balk van piepschuin met badstof eromheen om mijn voeten tegen af te kunnen zetten bij het recht gaan zitten. Een ander voordeel van dit blok is dat ik mijn voeten gemakkelijker kan verleggen onder de dekens (houdt het dekbed wat omhoog).

Ook gebruik ik nog een glijdoek voor onder mijn heupen om gemakkelijker te kunnen schuiven/draaien in bed. Bij het draaien helpt mijn vrouw me al jaren, en zo gaat dat gemakkelijker.
In de winter gebruik ik een elektrisch deken met timer en hoofd- en voeteinde apart instelbaar


Deuren en meubels

Deuren dicht en open


Een touw aan de deur helpt me de buitendeur van binnenuit dicht te kunnen trekken. Hetzelfde touw gebruik ik om vast te haken zodat de deur niet dicht waait als ik achteruit met mijn scootmobiel naar binnen rijdt.
Op de derde foto zie je een touwtje waarmee ik een schuifdeur gemakkelijk open en dicht kan trekken. Ik heb het touwtje in het bestaande schroefgat gestopt en daarna de schroef er weer ingedraaid.
Ook aan mijn autodeur zit een touw om hem dicht te kunnen trekken. Zo ook aan de achterpui en de bijbehorende hordeur.


Sleutelhulp

Het slot van de achterdeur gaat best zwaar. Een aluminium stripje bracht uitkomst. Ik heb het zo lang gemaakt dat het nog over de klink heen kan draaien.


Deurbeschermstrip

Op een binnendeur met deurdranger is een strip geschroefd op de ashoogte van het achterwiel van mijn rolstoel. Daardoor schuren de hoepels niet meer over de verf maar over de strip en blijft de deur mooi in de lak.


Tafel verhoogd

Ik kon zittend in mijn rolstoel niet met mijn bovenbenen onder de tafel. Een broer heeft daarom een stuk uit de tafel gezaagd. Verder heb ik de poten wat verlengd.
Het witte schuimblok dat je ziet liggen gebruik ik als steun voor mijn voeten. Thuis heb ik nooit voetsteunen op mijn rolstoel. Als ik in de tuin zit, gebruik ik daarvoor houten balkjes.
Onder de poten van onze bank heb ik ook een tijd twee balkjes geschroefd gehad, zodat deze een gelijke zithoogte als mijn rolstoel had.


Tuinstoel verhoogd

De poten van een tuinstoel zijn langer gemaakt met balkjes die in de poten passen, zo komt het zitvlak op gelijke hoogte van mijn rolstoel. Het witte touwtje haak ik aan de onderste haak waar de voetsteun van mijn rolstoel aan bevestigd wordt, opdat de rolstoel niet weg kan rijden bij de transfer.Diverse handige dingen

Broek-/rok ophouder bij op gaan staan

Erg gemakkelijk! Dit had ik jaren eerder moeten bedenken. Als ik op de wc zit, doe ik voor het ‘opstaan’ het keycord (sleutelkoord) om mijn hals en bevestig ik hem aan mijn broek (knoop of lus). Bij het gaan staan kan de broek niet ver naar beneden zakken en is gemakkelijk op te trekken. Bij het gaan staan helpt de hoog-laag-wc me. Ik kan de beugels vasthouden en hoef bij het ‘opstaan’ niet op het afzakken van mijn broek te letten.
De lengte van het keycord heb ik wat langer gemaakt met een touwtje zodat het past bij mijn lichaamslengte. Ook te gebruiken op andere momenten dat je een broek of rok aantrekt.


Jas aantrekken


Een jas aantrekken lukt me niet zonder hulp. Meestal helpt iemand me.
Met een touwtje gaat het wel, maar niet makkelijk en snel. Volgorde: rechterarm in mouw; touwtje vastgespen aan rits; touwtje over mijn hoofd gooien; trekken aan het touwtje tot de jas achter mijn rug door is; linkerarm in mouw; touwtje losmaken en opbergen in jaszak, dan is hij altijd binnen handbereik.
Ik gebruik meestal maar twee jassen. In beide zit zo'n touwtje.
Dit werkt wellicht ook voor mensen die maar een arm kunnen gebruiken.


Weegplaat

Als rolstoeler die niet kan staan kun je niet op een gewone weegschaal, of toch wel?
Een plaat met een gat is de oplossing. Wel het gewicht van de plaat en de rolstoel ervanaf tellen. En het gat op de goede plek in de plaat zagen.
De korte latjes houden de weegschaal op zijn plaats en de lange beperken het kantelen.


Hulp om raam te openen/sluiten

Een lat met daaraan bevestigd een stukje stevige slang en zo ontstond een raamopener.


Stokje om stereo te bedienen

Het stokje zit met een touwtje vast aan mijn statafel zodat ik het niet kwijtraak, en mocht het vallen dan kan ik het optillen. Over de punt van het stokje heb ik een rubber dop gestopt, die zorgt voor meer grip bij het bedienen van de stereoknoppen.
Op de gang gebruik ik een stokje om de lichtschakelaars daar te bedienen. Ik kan er anders niet bij.


Antenne

Een uitschuifbare antenne is een makkelijk hulpmiddel in de auto bijv. om sleutels mee op te rapen.


Bekerhouder sta-op-stoel en rolstoel

Wat hout, drie schroeven en een pindakaaspotdeksel en daar is een handige wegklapbare bekerhouder voor mijn sta-op-stoel.
Voor mijn rolstoel heb ik een beker vastgeschroefd op een houten stokje dat in het buisje van mijn rolstoel past. Flesjes en glazen passen er prima in. Ik kan zo ook een glas drinken meenemen, met twee handen vrij om mijn rolstoel te verplaatsen.


Hengelsteun

Ook bevestigd op een buisje van mijn rolstoel, een hengelsteun. Aan de andere kant een steuntje voor het ‘madenzakje’. Ook heb ik nog een handig stokje gemaakt om maden mee te gooien (niet op de foto).Scootmobiel en oprit

Scootmobiel - wat ik gebruik/meeneem


In de mand van de scootmobiel zit altijd een zak met o.a. een tang om spullen van de grond te kunnen oprapen, een urinaal, opvouwbare stok van 1,5 meter gemaakt van een tentstok. Ik gebruik deze stok om aan te kunnen bellen, op een raam te tikken, een deur open te duwen, etc.
Het zwarte riempje gebruik ik om mijn benen op de scootmobiel te tillen als ik erop ga zitten.
De bruine elastiek met klikgesp gebruik ik om de verlengde regenponcho of een jas om mijn benen te klemmen. Zo voorkom ik ook het gevaar dat de lange regenponcho onder een wiel van de scooter komt tijdens het rijden.

De rode poncho is aan de voorkant langer gemaakt, met een stuk van de achterkant. Bij een vorige poncho was de verlenging voor een deel doorzichtig, opdat de kinderen toen ze klein waren en tussen mijn benen op de scootmobiel meereden erdoorheen konden kijken.

Om in de winter mijn benen beter warm te houden gebruik ik een oude jas. De mouwen zijn eraf gehaald en onderaan eraan genaaid om de jas te verlengen. Ik heb wel een beenzak, maar die kan ik niet zelf aan-/uitdoen. Deze jas kan ik zelf om mijn benen doen.
In de zomer gebruik ik bij lange ritten een schapenvacht op de zitting, dat zit een stuk beter.

Voor mijn veiligheid heb ik reflecterend elastisch materiaal, dat joggers om hun armen gebruiken op mijn scootmobiel bevestigd om van de zijkant beter op te vallen. Om de rugzitting zit een veiligheidsjasje, ook om op te vallen.

Aan de lader van de scootmobiel heb ik een oog gemaakt om hem op te kunnen hangen. Een zwager heeft een stopcontact vlakbij gemaakt zodat ik zelf de lader aan kan sluiten, met een schakelaar zet ik de lader aan/uit.


Scootmobiel - drempels over


Het afgeschuinde balkje heb ik laten maken en neem ik mee naar bepaalde adressen in ons dorp waar ze een hoge drempel hebben bij de voordeur.
Voor twee andere adressen waar ik vaak kom, heb ik planken gemaakt die de bewoners neerleggen als ik er op bezoek kom.


Oprit bij de voordeur

De oprit is zo gemaakt dat de auto redelijk vlak geparkeerd staat, en ik dus gemakkelijker in en uit de auto kan schuiven.
De helling naar de voordeur geeft een zo laag mogelijke drempel bij de voordeur. Dit laatste hebben we ook bij beide achterdeuren gedaan.In conditie blijven


Wat hulpmiddelen om in conditie te blijven. Op de onderste plank van de statafel heb ik een schuin oplopend plankje gemaakt waardoor mijn kuitspieren extra opgerekt worden als ik in de statafel tot staan kom. Als ik sta, knijp ik vaak ook wel een tijdje in een stressbal.

Het ‘stoelfietsje’ dat ik gekocht heb en de plank met wieltjes (hondje) gebruik ik om mijn benen te trainen.
Dit hondje gebruik ik de laatste tijd niet meer, in de plaats daarvan zet ik mijn voeten op de ijzeren voet van de statafel en beweeg dan mijn rolstoel naar voren en achteren. Dat is een goede training.
De boksbal en het touw met rode handvatten dat over een katrol loopt, gebruik ik om mijn armen en bovenlichaam te trainen.

Onder mijn bureau heb ik het onderstuk van een Singer trapnaaimachine staan, via Marktplaats gekocht. Zo kan ik mijn benen ook wat trainen tijdens de vele uren die ik aan mijn bureau zit. Dat versterkt de bloedcirculatie in mijn benen en daar was ik naar op zoek, en het werkt goed!
Het onderstel staat los onder het werkblad. Ik gebruik deze ook wel in combinatie met knijpen in een stressbal.
Als er gasten zijn maakt mijn vrouw soms de grap dat ik er de stroom voor mijn PC mee opwek, maar dat is niet zo. Alleen het vliegwiel wordt ermee aangedreven en verder niets, en dat is voor mij al zwaar genoeg.
Verder gebruik ik soms een gewicht van 0,5 kg om mijn armen wat te trainen.Op reis - ik neem mee

Bedverhogers

Gemaakt om als ik ergens anders slaap doeltreffend het bed op de hoogte van mijn rolstoel te brengen om de transfer te vergemakkelijken. Bij de sloop een balk in 8 gelijke blokken laten zagen van 12,5 x 9,5 x 5,5 cm. Doordat de lengte, breedte en hoogte van de blokjes verschillend zijn, kan door de manier waarop ze onder de bedpoot staan het bed met 12,5 of 9,5 of 5,5 cm verhoogd worden. Twee op elkaar kan ook. Deze blokken zijn al vaak mee op reis geweest.


Opvouwbaar toilet

Dit toilet heb ik al vaak meegenomen op vakanties ver weg en dichtbij. Ik heb het gemaakt van triplex en scharnieren met een pen die je eruit kunt halen. Het ‘deksel’ heeft latjes die aan de buitenkant wat afgeschuind zijn. Als je het deksel erop drukt worden de vier zijkanten een beetje naar buiten geduwd en staat het geheel stevig.
Een emmer met wat water eronder en een urinaal erbij en het toilet is compleet, een vuilniszak werkt ook. Meestal zetten we iets onder de emmer opdat de emmer hoger staat.

Hij is even hoog als mijn rolstoel 55 cm. Als de 8 pennen van de scharnieren eruit zijn heb je 5 dunne platen die je mooi plat op elkaar kunt leggen. Mijn vrouw heeft er een hoes voor gemaakt met handvatten. Alles samen met tas weegt 3 kg.

Als we met een vliegtuig reizen, doen we de zitting en de voetsteunen van de rolstoel ook in deze tas, dan raak ik ze niet kwijt. Meestal mag de tas als handbagage mee. De wc hebben we ook wel als douchestoel gebruikt bij vakanties.


Oprijplank aanhangwagen voor scootmobiel


Een multiplex plaat op maat gezaagd. Met enkele gaten erin die dienen als handvat en als gat waar de spanband doorheen kan, die over de zitting van de scootmobiel wordt gespannen. En een klein gat om de plank goed vast te kunnen binden aan het opstaande rek. Verder ook nog twee ijzeren plaatjes met een haakse bocht vastgeschroefd om de plank vast te kunnen haken aan de achterklep van de aanhangwagen. En klaar was de oprijplank.

We nemen de scootmobiel zo mee als we met de auto op vakantie gaan, dan kan ik ook daar lekker rondrijden in mijn scootmobiel. Door de extra bagage is de scootmobiel bijna niet te zien op de foto, maar hij staat er echt op. Een van onze jongens of mijn vrouw rijdt hem erop of eraf.


Scootmobiel in auto


De multiplex oprijplaat van de aanhangwagen (zie hierboven) is wat smaller gezaagd, zodat hij rechtop in de Renault Kangoo past. Een 'opritje' gemaakt van multiplex voor in de auto waar het voorwiel van de scootmobiel overheen rijdt. De achterbank plat is namelijk 18 cm hoger dan de laadvloer achterin. Als de scootmobiel in de auto staat, kan de plaat en het 'opritje' naar links worden gelegd zodat de fiets van mijn vrouw er achteruit ingeduwd kan worden. De oprijplaat wordt met een kettinkje vastgehaakt aan de auto, zodat deze niet wegglijdt als de scootmobiel naar binnen rijdt.
De scootmobiel wordt met een ketting vastgezet aan een oog in de vloer. Een houten H-poot wordt onder de oprijplaat gezet, zodat deze mooi horizontaal in de auto staat.
Zo kunnen mijn vrouw en ik ergens een dagje samen gaan ‘fietsen’. Of kan ik mijn scootmobiel meenemen naar een evenement.


Rolstoeltrektouw

Wat extra mankracht nodig bij steile hellingen op en af? Dit touw helpt daarbij.‘Standaard’oplossingen


Ik gebruik ook nog een aantal standaarddingen om het leven gemakkelijker te maken.

 • Een lange kunststof IKEA-schoenlepel (€ 0,49) gebruik ik als hulp om mijn schoenen, sokken en broek omlaag/uit te duwen over mijn voeten. De zwarte dop heb ik erop geschroefd om sokken makkelijker uit te kunnen duwen. Als je hem omdraait kun je er ook gemakkelijk schoenen, sokken en broek mee van de grond oprapen.
 • Voor het oprapen van spullen heb ik op diverse plaatsen in huis hulpmiddelen. Zo heb ik meerdere Helping Hands en lange BBQ tangen. Verder gebruik ik diverse zelfgemaakte haken van stevig ijzerdraad (ongeveer 60 cm lang met aan twee uiteinden een bocht).
  Bij een helping hand moet je twee soorten kracht tegelijkertijd leveren: knijpen en tillen. Als ik een haak aan iets gehaakt hebt, hoef ik alleen maar te tillen (en niet te knijpen). Ik kan hiermee zwaardere dingen van de grond oprapen.
  In mijn knutselschuur heb ik ook een magneet aan een touwtje, om bijv. schroeven mee op te rapen.
 • Voor het bedienen van schakelaars waar ik niet bij kan, gebruik ik ook wel een Helping Hand, of een stok met een rubberen dop.
 • Een draadloze deurbel gebruik ik om, als ik met de auto thuis kom, aan wie binnen is te laten weten dat ik er ben. Dan kunnen ze me helpen om de rolstoel uit de auto te pakken en naast de bestuurderstoel te zetten. Het drukknopje ligt in de auto. De ontvanger staat op de vensterbank in de keuken.
 • Een deurintercom met deurontgrendelaar.
 • Een telefooncentrale met bijna in elk vertrek een telefoon zodat ik bijna overal de telefoon op kan pakken, of een van de gezinsleden in de andere vertrekken kan bellen om een inkomend gesprek door te verbinden, of om hun iets te vragen. Deze centrale gebruik ik momenteel niet meer, omdat ik nu een telefoonset met 4 draadloze telefoons heb.
 • Lege wasmiddelflessen die ik als urinaal gebruik. Handig die afsluitbare dop en handvat aan de fles.
 • Op lades van o.a. mijn bureau heb ik handvatten gezet die gemakkelijker vast te pakken zijn.
 • Elektriciteit:
  • Een schakelaar waar ik niet bij kon, laten vervangen door een trekschakelaar. Het touw heb ik zo lang gemaakt dat ik er gemakkelijk bij kon. Onderaan kun je een gewichtje hangen of iets anders wat je gemakkelijk kunt vastpakken.
  • Sommige schakelaars, stopcontacten en de cv-thermostaat omlaag verplaatst.
  • In de woonkamer een schakelaar gemaakt om TV/DVD/Video met één druk aan/uit te kunnen zetten.
  • En ook een schakelaar waarmee ik in één keer diverse spotjes in de woonkamer aan/uit kan zetten.


Bovenstaande foto’s van de hulpmiddelen staan in een groter formaat (met meer pixels) gebundeld in een zipbestand. Als je hier op klikt, kun je het zipbestand met deze foto’s downloaden.
Hopelijk kunnen andere gehandicapten of ouderen iets met bovenstaande ideeën. Mochten er vragen zijn, dan stel ze maar. Klik rechtsboven op ‘CONTACT’ en je komt bij mijn contactgegevens.


Innerlijke kracht nodig

Een hulpmiddel gaan gebruiken vraagt een innerlijke stap. Je moet een flinke drempel over om toe te geven dat je niet meer zo goed kunt lopen, en daarom een stok of rollator nodig hebt. Zo ook als je voor het eerst in een rolstoel naar het winkelcentrum geduwd gaat worden, of een scootmobiel gaat gebruiken. Veel hulpmiddelen die hierboven staan vragen een innerlijke stap.
Het is niet makkelijk als je, zoals ik, steeds opnieuw lichamelijk inlevert. Bijna elk jaar kan ik wel iets niet meer doen wat ik eerst wel kon. En dan kom ik soms weer voor nieuwe problemen te staan.
Om daarmee om te kunnen gaan had ik meer innerlijke kracht nodig. Ik ontving die toen ik mijn leven openstelde voor God en Hij in mij kwam wonen. Jezus is sindsdien mijn innerlijke krachtbron en Hij geeft mij hoop en kracht om te LEVEN.In het nieuws
Andere sites over (zelfgemaakte) hulpmiddelen voor gehandicapten

Fotohoek aanpassingen van Stichting Intermobiel.
Hulpmiddelen - Spierziekten Nederland.
Hulpmiddelen voor gehandicapten Startpagina.nl.
Scouters - Informatie, onafhankelijk advies en innovatieve hulpmiddelen.